Waar blijven die kittens toch?

Kijk jij ook elke dag op de website van de Cattery om te kijken of er nog geen kleintjes opstaan? Je bent heus niet de enige. En best begrijpelijk ook want wachten duurt zo lang. Waar blijven die kittens toch?

Even wat duidelijkheid:

Kittens verhuizen meestal in de zomer

In de winter worden poezen minder vaak krols. Eens de kortste dag gepasseerd, komt de hele hormonenhuishouding bij de poezen langzaam weer op gang. Dit betekent dat als de poes gedekt wordt op 1 januari, deze poes kleintjes krijgt begin maart. Die kleintjes moeten dan nog 13 weken bij ons blijven. Dit betekent dat deze kittens pas kunnen vertrekken begin juni. Met andere woorden: er zijn het meeste kittens in de zomer en niet in de lente, zoals iedereen denkt.

Er is veel vraag naar kittens

Door de lockdown zijn veel mensen thuis aan het werk. En mogelijk kunnen ze deze zomer niet op vakantie. Dus een prima moment om een pup of kitten aan te schaffen. En dat is natuurlijk ook zo! Dus de vraag is ongezien groot dit jaar.

Minder gefokt dit jaar?

De wetgeving op het fokken van pups en kittens is een stuk strenger geworden in Vlaanderen. Alle kittens moeten voor vertrek gevaccineerd en gesteriliseerd/gecastreerd worden. In alle ruimtes waar katten zitten moet brandalarm voorzien worden. Fokkers moeten een opleiding volgen of een bepaald diploma hebben. Op alle nestjes moet toezicht zijn van de contractdierenarts. Allemaal heel correcte eisen van de overheid. Maar wel een reden voor bepaalde fokkers om ermee op te houden. Dit jaar kwamen er nog onverwacht de Corona-maatregelen bij waardoor sommige fokkers die op buitendekking willen, liever even afwachten.

Hoe lang is die wachtlijst dan precies?

Er zijn dagelijks mensen die zich aanmelden voor de wachtlijst. Echter dit betekent niet dat al die mensen daadwerkelijk op een kitten van mij blijven wachten. Sommige mensen staan op meerdere wachtlijsten, anderen nemen uiteindelijk een pup in plaats van een kitten, nog andere veranderen van werk waardoor een kitten maar moeilijk meer past in hun levenswijze. Op de vraag wat de wachttijd is, kan ik echt geen zinnig antwoord geven; Het hangt immers ook nog een keer af hoeveel kittens en welke kleur er geboren worden bij mij.

Krijgen sommige mensen voorrang op de wachtlijst?

Eerlijk? Ja dus. Mensen die al een kitten hebben van mij en mensen die er 2 ineens nemen krijgen voorrang. Het belang van mijn kittens staat voorop. Britjes zijn nu éénmaal gelukkiger met twee.

Zijn er dan wel voldoende kittens voor iedereen die wacht?

Tot nu toe is het mij steeds gelukt om iedereen die echt en oprecht op een kitten zat te wachten van mij, ook een kitten te bezorgen. Maar dan moet ik wel vragen om geduld te hebben. Good things take time!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.