Macaron aux cerises of Summer Love

Macaron is onze lilac kater met bloedgroep b. Hij is geboren in 2016. Hij is getest op PKD en zijn laatste HCM-test dateert van januari 2022. Macaron draagt het langhaar-gen. Macaron is een handige en ervaren dekkater, hij is zeer bedreven in  het omgaan met poezen die zich moeilijk laten dekken. Macaron is beschikbaar voor buitendekkingen.

Eltec’s Zorro

Zorro is onze chocolate dekkater. Hij is geboren in 2016 en heeft bloedgroep A. Hij is zuiver korthaar. Hij is de laatste keer HCM getest in januari 2020. Zorro is geboren in Duitsland, hij is de zoon van World Champion Walter First Volec. Zorro is een heel lieve en aanhankelijke dekkater. Hij heeft bij ons al verschillende grote nesten lieve kittens gegeven. Update 30/12/2021: Zorro is gecastreerd en herplaatst, we hebben wel een zoon van hem gehouden!

Klein Veerle’s Sky Angel

Sky is een blauwe kater, bloedgroep b en zuiver korthaar. Hij is geboren in 2018 uit onze eigen poes Ani May van Brifety die op buitendekking geweest is bij Lester von dem Gremlins. Sky is getest op PKD en zijn laatste HCM test dateert van januari 2022. Sky is heel makkelijk met buitendekkingen. Hij is erg lief en zachtaardig en hij is heel charmant tegen de poesjes. Sky is beschikbaar voor buitendekkingen.

Fabian from Askar’s City

Fabian is onze jongste blauwe kater afkomstig uit Rusland. Hij is een zoon van Admiration Revival. Hij heeft bloedgroep b en is zuiver korthaar.  Hij is ondertussen wel getest op PKD en in januari ook op HCM –

Klein Veerle’s Julius J.

Julius is onze jonge lilac kater. Hij is geboren bij ons op de cattery. Zijn moeder is Amelia Rose Your Honor en ze is op buitendekking geweest bij Liefde is Geronimo. Julius is een grote lieve beer en ondertussen al redelijk ervaren met de poezen. Hij heeft bloedgroep A en is zuiver korthaar. Hij is PKD getest en in september 2021 een tweede keer negatief getest op HCM. Julius is beschikbaar voor buitendekkingen.

Dekkaterbeleid – voor fokkers

Jonge katers en poezen

Wij hebben een aantal open katers die niet alleen onze eigen poezen dekken maar ook beschikbaar zijn voor buitendekkingen. Jaarlijks gaan we ‘worldwide’ op zoek naar een nieuwe dekkater. De selectie gebeurt heel zorgvuldig. In eerste instantie zoeken we een mooie en lieve kater die past qua kleur en bloedgroep. Daarna wordt de stamboom opgevraagd. Het is heel belangrijk dat de voorouders verschillend zijn van de lijnen in onze eigen cattery om verwantschap te vermijden. De beschikbare testen van de ouders worden opgevraagd. Als alles klopt en we een goed gevoel hebben bij de cattery waar ons jonge ventje vandaan komt, wordt er overgegaan tot de aankoop. De kater moet dan nog de rabiesvaccinatie krijgen om enige weken later aan zijn grote reis te beginnen. Bij aankomst wordt ons jong katertje een aantal dagen apart gezet ‘in quarantaine’ om insleep van ziektes te vermijden.  Het is dan heel belangrijk om tijd door te brengen bij dit jonge kitten, hij moet aan ons wennen en wij willen hem natuurlijk wat beter leren kennen. Als alles goed gaat, mag hij zorgeloos opgroeien tussen de jonge poesjes. Op leeftijd van 1 jaar, wordt hij dan voor het eerst getest op HCM en doen we DNA-onderzoek op PKD en om de bloedgroep en het al/niet dragen van het langharigen te bevestigen.

Onze poesjes houden we aan ‘uit eigen fok’. Het zijn dus steeds dochters uit poezen die we kennen. En ook van deze moeders kennen we de geschiedenis. Zelfs als deze moeders gesteriliseerd worden en herplaatst, proberen we nog op de hoogte te blijven van de gezondheidstoestand van deze dieren. Deze hele geschiedenis geeft ons meer informatie dan welke test ook. Het is bvb ook fijn voor ons om te weten hoe oud een bepaalde kat wordt. Oud worden is immers erfelijk. En net als bij mensen, is gezond oud worden toch een streefdoel. We houden ook steeds meer poesjes aan dan dat we eigenlijk nodig hebben. Niet alle jonge poezen zijn goede moeders of hebben gezonde nestjes. Deze poesjes worden dan gesteriliseerd en herplaatst.

Een brede genetische basis?

Als fokkers van raskatten moeten we heel erg opletten om niet in hetzelfde straatje te belanden als fokkers van rashonden. Bij het infokken van een aantal uitwendige kenmerken zijn daar ongemerkt een aantal gezondheidsproblemen ingefokt. Denken we maar aan de kortneuzige honden, die nu ook heel erg last hebben van kortademigheid, ontsteking van huidplooien en verkeerde stand van de tanden. Als fokkers moeten we zorgen dat we een voldoende brede genetische basis behouden. Een warme oproep aan collega fokkers bij deze om hun katers ter beschikking te stellen voor buitendekkingen, mits natuurlijk de nodige sanitaire maatregelen.

Heeft u interesse om te fokken en bent u bereid om daar de nodige investeringen voor te doen (erkennings- en BTWnummer aanvragen, wetgeving volgen, correcte huisvesting, tijd vrijmaken,…), dan wil ik graag samen kijken met u hoe u het beste uw eigen cattery kunt opstarten.

Wel of niet buitendekkingen toestaan?

Wel of niet buitendekkingen geven is voor iedere fokker een beslissing die hij zelf moet afwegen. Ik wil hier graag een aantal bedenkingen neerzetten die ik erbij maak.

Waarom wel buitendekkingen geven?

  • Fokken is een fijne hobby. Als aspirant-fokkers de moeite gedaan hebben om een erkenningsnummer aan te vragen, zich een poes aan te schaffen en die netjes hebben laten vaccineren en controleren, dan moeten ze ook de kans krijgen om hun poes te laten dekken.
  • Zoveel mogelijke diverse katers moeten ingezet worden, mits ze natuurlijk aan de rasstandaard beantwoorden, gezond zijn en correct gecontroleerd zijn. Het is niet gezond om met het ras een te smalle genetische basis te hebben. We moeten opletten dat we niet enkel met de wereldkampioenen van de show fokken. Het leven is geen schoonheidswedstrijd. Minstens zo belangrijk zijn karakter en gezondheid.
  • Een open kater heeft zin en lust om te dekken, door de hormonen die gieren in zijn lichaam. Als hij vrij zou rondlopen, zou zijn territorium kilometers groot zijn en zou hij de hele dag rondzwerven op zoek naar een krolse poes. Het is nefast voor het welzijn van een dekkater om hem het regelmatig dekken te ontzeggen. Dan kun je hem beter (chemisch) castreren.

Waarom zijn we dan voorzichtig met buitendekkingen geven?

  • In de kattenwereld bestaat er, om diverse redenen, geen kunstmatige inseminatie. De poes wordt naar de kater gebracht. Dit houdt dus een groot risico in voor overdracht van infecties. Vroeger waren we vooral bang voor Aids, Leucose en schimmel. Deze infecties zijn nu grotendeels onder controle. Maar er is nog steeds risico op insleep van het niesziekte-complex en op sexueel overdraagbare aandoeningen (Streptococcen?). En wat doen met Corona-vrije poezen?
  • Sommige fokkers vinden het niet fijn dat de katers waar ze veel moeite voor gedaan hebben om ze te kunnen kopen, nakomelingen gaan geven bij een andere fokker. Mogelijk houdt deze fokker dan een kitten bij die hij dan inzet of verkoopt als dekkater. En raken deze kostbare genen op die manier ongecontroleerd wijd verspreid.
  • Een fokker is tegenwoordig verplicht om 2 jaar garantie te verstrekken op zijn kittens. Als het kitten nu een erfelijke afwijking draagt, wie is er dan verantwoordelijk? Enkel de fokker en eigenaar van het moederpoesje of ook de eigenaar van de dekkater? Het kan immers best zijn dat de dekkater de drager was van het defect. En dat het defect pas voor de eerste keer tot uiting komt in de combinatie met deze poes.

Wees welkom met uw poes!

Bent u erkend fokker en heeft u interesse in een dekking door één van onze katers, graag dan het volgende in acht nemen:

  • Fokken met angstige en schuwe katten is geen goed plan. Uw poesje is dan soms moeilijk te dekken, bovendien is de kans groot dat de kittens hetzelfde angstige karakter hebben.
  • Fok met een vruchtbare poes! Let erop dat als u een poesje koopt, dat ze uit een groot nest komt en de moeder ook makkelijk heeft geworpen.
  • Enkel poezen die niet vrij buiten lopen komen in aanmerking. Vroeger werd een FIV/FeLV test gedaan. Deze test kan nu vals positief zijn op leucose vanwege een eerder geplaatste leucose-enting.
  • Wij testen de kater via DNA-analyse op PKD, bloedgroep en het al/niet dragen van het langhaargen. Jaarlijks worden onze katers ook via echo getest op HCM. Op andere afwijkingen valt niet te testen, deze worden vaak pas duidelijk bij de kittens die geboren worden. Soms worden kittens geboren met een navelbreuk, open gehemelte of cryptorchidie. Als dit bij meerdere door deze kater gedekte poezen zou gebeuren, wordt de kater onmiddellijk uit de fok gehaald.

In principe kunt u met de poes 3 keer komen naar de kater. Er wordt ook een gratis herdekking toegestaan als de kittens te vroeg of dood worden geboren of als het nest uit één kitten bestaat.

Een dekking aanvragen

Heeft u interesse in een dekking van één van onze katers, dan graag een mailtje sturen met wat info over uzelf en uw fokplannen. Graag ook ineens de stamboom van het poesje meesturen en de bloedgroep doorgeven.

Poes brengen voor dekking

Als uw poes krols is, dan best even bellen. U kunt de poes dan brengen op de 3de dag van de krolsheid. Meestal blijft de poes een viertal dagen bij ons. Soms nemen we de kater even weg om de poes rustig de gelegenheid te geven om te eten, te drinken en op de bak te gaan.