Hoe vaak moet ik mijn kitten voeren op een dag?

Over geen enkel onderwerp krijg ik meer vragen als over voeding. Moet ik droogvoer geven, versvlees, een blikje of een zakje? Hoe vaak moet ik per dag voeren? Wordt mijn kat te dik? Kan het dat mijn kat overgeeft van die brokjes? Het is net hetzelfde als bij mensen: iedereen heeft zijn eigen mening. En die meningen komen vaak niet overeen. Ik zal proberen in deze blogs mijn eigen ervaringen weer te geven. In de hoop dat uw Britje lang en gezond leeft, en dat mijn advies daar positief aan bijdraagt.

Hoe vaak moet ik mijn kitten voeren op een dag?
Staat jouw katje de hele dag klaar om te kijken of er wat te eten valt. Of komt hij aangerend telkens als de koelkast opengaat en moet je hem ontgoochelen omdat hij niets krijgt. Zeurt hij terwijl je kookt of jullie sameneten? Dan kun je hem best zo voeren: afwisselend, verschillende keren per dag en min of meer op vaste tijdstippen!
Hoe gaat het in het nestje?
De eerste 10 dagen ligt mama bijna onafgebroken bij haar jonge kittens. Soms ligt ze te slapen, soms zit ze half rechtop. Maar ook dan hangen de kittens aan de tepels. Eens de kittens naar de 14 dagen gaan, zie je dat mama steeds vaker uit de doos gaat en in de buurt van het nestje gaat liggen. De kittens slapen nu langer door en als mama bij in de doos komt, gaan ze onmiddellijk zuigen. Soms wil mama niet dat ze zuigen en dan moeten ze leren omgaan met frustratie. Als de kittens 4 weken worden, bied ik geleidelijk natvoer aan. De meeste kittens snappen dat niet onmiddellijk en hebben wat hulp nodig om te wennen aan smaak en textuur. Op deze leeftijd beginnen de kittens ook meestal uit te lopen en zo stoten ze vanzelf op brokjes. Kittens hebben een soort orale fase, dat betekent dat ze overal aan knabbelen en likken. Zo beginnen ze vaak brokjes te eten.
Al mijn katten zijn gewend om maaltijdvoedering te krijgen. Dit betekent dat ze meerdere malen per dag eten krijgen, maar eigenlijk altijd op vaste tijdstippen en in een vaste volgorde.
De dagelijkse routine is als volgt: Alle katten krijgen s ’s morgens rond 8u eerst een portie natvoer. Dit is meestal diepvriesvlees met natvoer. Typisch is dat de katten daarna allemaal op de bak gaan. In de voormiddag worden de bakken ververst en schoongemaakt en dit ritueel wordt afgesloten met het geven van brokken en vers water. Ondertussen hebben de kittens flink gespeeld en brokjes gegeten en vallen ze rond de middag in slaap. Een slaapje dat duurt tot ongeveer 5 uur want dan komt een nieuwe portie brokjes. Om 10u ’s avonds volgt dan een laatste inspectie ronde en breng ik ze opnieuw natvoer.
Is een kitten hetzelfde als een puppy?
Als mensen met een nieuwe puppy bij mij in de praktijk komen, is een typische vraag: mag mijn hond nu al van 3 voedingen naar 2 voedingen? Sommige honden eten zelfs maar één keer per dag. Tussen een hond en een kat is toch een groot verschil. Een hond in de natuur zal mogelijk 1 konijn per dag vangen. Een kat in de natuur zal 2 vogeltjes, 3 muizen en nog een paar vliegen vangen. Dat is toch een heel andere manier van eten: een kat eet vaak en diverse maaltijden op een dag!
Dus hoe dikwijls krijgt je katje eten per dag?
Het antwoord voor mij is: Liefst vaak maar niet de hele dag door. Ik verklaar mij nader. Een kat moet in de natuur moeite doen voor zijn eten. Geen enkele prooi zit te wachten in zijn etensbakje. En een tweede ding is dat katten houden van rituelen. Als je die 2 samenneemt, vind ik het best goed dat je katje wat moeite moet doen om aan zijn eten te geraken. Een klein beetje frustratie maakt de beloning dus te fijner. Veel katten zijn ook erg gesteld op regelmaat en voorspelbaarheid. Het is fijn dat jij op dat uur thuiskomt, eerst wat voor jezelf neemt uit de koelkast, maar dat is dan ook een sein dat er wat voor hen aankomt. Katten eten in de natuur ook diverse prooien, dus er mag wat afwisseling inzitten.
Practisch doe je het zo:

  • Geef elke dag wat natvoer en wat droogvoer.
  • Geef enkel goede kwaliteit, maar wissel af qua smaak en textuur
  • Denk na hoeveel je zult geven op een dag, zet de hoeveelheid brokjes klaar ’s morgens als meerdere mensen de kat eten geven.
  • Geef zeker ’s morgens vroeg en ’s avonds voor het slapengaan een portie
  • Zorg dat de kat ongeveer 5 keer per dag een kleine portie krijgt. Koppel de voermomenten aan andere vaste momenten in de dag (opstaan, jouw lunch, thuiskomen, avondeten, slapengaan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.