Fokken: het leven zoals het is!

Ik ben dierenarts en fokster van Brits Korthaar. Zo stel ik mezelf altijd voor. Ik ben natuurlijk veel meer dan dat, zoals ook moeder van 3 dochters. Het is maar dat die dochters ook nogal van dieren houden, want anders werden ze gek van mij en mijn verhalen. Never a dull moment, er gebeurt altijd wat. Zo kwam het dat mijn jongste dochter, ik zal ze voortaan ‘instagramdochter’ noemen want zij regelt de social media voor mij, me zei: jij moet gaan bloggen. Met al die bizarre verhalen van jou, er zijn vast nog mensen die ze willen horen.
Fokken is gokken, zegt mijn oudste dochter dan. Ze is intussen ook dierenarts en zit al van kindsbeen af in de paarden. Is fokken gokken?, vraag ik mij af. Het is een oud cliché en er zit een kern van waarheid in. Maar fokken is zoveel meer dan dat. Het is passen en meten. Je wil een kitten fokken dat lief en sociaal is, want mensen zoeken liefde en vriendschap bij hun dier. Je wil een kitten fokken dat eruitziet als de ras-standaard, niet altijd eenvoudig want iedereen wil een Brit met kleine oortjes, een appelrond kopje en een platte neus. Maar wat als zijn kiezen in zijn wang prikken en je hem de hele tijd hoort snurken? En vooral je wil een kat zonder erfelijke gebreken fokken, die geen FIP krijgt en zeker niet ziek wordt de eerste 2 jaar. Want jij wordt als fokker overal verantwoordelijk voor gesteld, of je er nu wat aan kunt doen of niet.
Fokken is geen productieproces waarin je de onderdelen kunt controleren. Veel dingen overkomen je. Net zoals jij ontzettend goed voor je kinderen zorgt en ze toch ziek worden. Fokkers doen alles om het goed te doen en toch loopt het anders dan verwacht. En vooral: er gaat heel veel emotie mee gepaard. Je bent dolgelukkig met je nestje van die ene poes en ondertussen glipt een ander kitten stilletjes weg uit het leven. Je kittenkoper is zo gelukkig met zijn nieuwe katje en het krijgt stomweg FIP. Het leven overkomt je en dat is in een cattery niet anders. Weet je fokkers zijn ook maar mensen. En katten zijn levende dieren. Dus hoe hard iedereen ook probeert, soms gaat het fout. Kattenfokker en kittenkoper: wees mild in je oordeel en heb begrip voor elkaars positie. Ga ervan uit dat iedereen zijn best gedaan heeft en sta open voor een oplossing! Zoveel fijner!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.